Beyaz Peynirli Közlenmiş Patlıcan Tarifi

Malzemeler:
4 adet bostan patlıcanı,
6 adet kırmızıbiber,
Tuz,
2 diş sarımsak,
2 dal taze kekik,
50 gr çamfıstığı,
100 gr beyaz peynir,
Taze çekilmiş karabiber,
Zeytinyağı

Hazırlanışı:

Kırmızı biberlerin etli olanları közlemek için daha
uygun. Biberlerin etlenmesi için yaz ortasını beklemek gerekiyor. Bostan
patlıcanının en iyi zamanı da aynı döneme
denk geliyor. Bu tarifte köy peyniri, hellim
veya keçi peyniri de kullanıyorum. Bu peynirler
ufalanamadığı için küp şeklinde ufak ufak doğruyorum.
Biberleri fırınlarken Biberleri sarımsak, zeytinyağı ve tuzla
karıştırarak; üstü ilk 15 dakika kapalı, son 15 dakika açık olacak şekilde 180°C
ısıda fırınlıyorum. Üstünü kapatmanın en iyi yolu alüminyum folyo kullanmak.
Fırından çıkan biberlerin üstüne streç film çekip soğumaya bırakıyorum.
Böylece biberler kendi nemi ve ısısıyla kabuklarından ayrılarak, daha kolay
soyulacak hale geliyor. Soyduğum biberlere ince kıyılmış sarımsak ve biberlerin
üstünü örtecek kadar zeytinyağı ekleyip cam bir kavanoza koyuyorum. Gerektiğinde
kavanozdan alarak kullanıyorum. Patlıcanlar İçin:Tombul patlıcanları
kömür ateşinde közlüyorum. Elinizdeki olanağa göre patlıcanları bir teneke,
ızgara veya ocağın üstünde de pişirebilirsiniz. Kömür ateşi patlıcana bir koku
ve tütsülenme tadı veriyor. İçi yumuşayan patlıcanların ortasını uzunlamasına
yarıyorum ve yarığın içini çatalla ezip dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve tuz
ekliyorum. Közlenmiş biberlerden ince uzun parçalar kesiyorum. Çamfıstığını
yanmaz tavada kavuruyorum. Beyaz peyniri ufalayıp, taze kekiği ince ince
doğruyorum. Tüm bu malzemeyi birbirine karıştırıp patlıcanların içine dolduruyorum.
İçini doldurduğum bostan patlıcanlarını 180°C ısınmış fırında 10 dakika
pişirip servis ediyorum.
Afiyet olsun…

Tarifini bizimle paylaşan: Yağmur Hazır’a Teşekkürler.

Leave a Comment

Your email address will not be published.